“Bidet de nedir arkadaş? Bilmediğim bir şeyi neden öğreneyim?” Sorularını duyar gibiyim.
Eğer minimum yurt dışı seyahatinde, özellikle İtalya’da, “bu da ney yaw”, “iki tane tuvalet mi yapmışlar”, “nasıl kullanıcaz bunu” gibi sorular sormak yerine, gayet bilmiş bir şekilde adıyla birlikte bideti ve kullanışını arkadaşlarına anlatarak oradan yüksek bir kredi almak istiyorsan, seni şöyle alalım.
Bidet nedir?
Bidet (okunuşuyla bide), banyoda tuvaletin yanında bulunan tuvaletimsi ama musluklu, bazı vücut bölgelerini temizlemeye yarayan bir çeşit lavabo. Fransız kökenli olan kelime “midilli atı” demek. Neden kelime anlamının attan geldiğini anlamış olacaksınız.
Hangi amaçla kullanılır?
Bidet çok amaçlı kullanılmakla beraber, asıl tuvalet sonrası belirli bölgelerin yıkanması için kullanılıyor. Yani bizim tuvaletlerdeki taharet musluğu yerine Güney Avrupa’da bidet var.
Kullanımı ilk başta zor gibi görünebilir ancak bu aparat oldukça hijyenik ve kullanımı kolay.
Yaz vakti sandaletlerinizle geldiniz eve, ayağınızı bidetde yıkıyorsunuz.
Daha hayal gücünüzün yettiği ölçüde istediğiniz her yeri suyun sıcaklığını ayarlayacak şekilde bidette yıkayabilirsiniz.
Nerelerde kullanılıyor?
Güney Avrupa’da İtalya, İspanya ve Fransa‘nın bazı kesimlerinde kesin olmakla birlikte, bazı Asya ve Latin Amerika ülkelerinde de kullanıldığı söyleniyor. (Bilen varsa aşağıya yoruma yazabilir)
Biz bildiğimiz yerlerden Güney Avrupa’dan konuşalım.
Bideti hijyen gerektirdiği için halka açık yerlerde barda, restoranda göremezsiniz. Ancak bütün otel ve evlerde görebilirsiniz. İspanya ve İtalya’da olmasanız dahi dünyanın her hangi bir yerinde gittiğiniz lüks otelde de karşınıza çıkacaktır.
İtalya’daki Türk Festivali neden artık yapılmıyor?
Tamam işimizi gördük, nasıl kurulayacağız?
Bidet kullanımında en çok karşılaşılan soru, yıkanan bölgelerin sonrasında nasıl kurulanacağı konusunda. Hemen bu önemli bilgiyi de verelim.
Tuvalet kullanımında olduğu gibi, ayak, özel bölge vs yıkandıktan sonra bidetin kenarında bulunan tuvalet kağıdını kullanmak suretiyle, kurulama yapılır. Bazı durumlarda şahsa ait havlular da mevcut ki, size ait havlunuz varsa onu da kullanabilirsiniz.
Ama diyelim bidet kullanımını bilmiyorsunuz, elinizi lavaboda yıkadınız ve kurulayacak havlu arıyorsunuz. Eğer size ait değilse bidetin kenarında asılı olan havluyu ASLA kullanmıyorsunuz!!
Yurt Dışına Taşınma Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 6 Konu
Yakın zamanda İtalya veya İspanya’ya gezin mi var? Sıkıntı yok… Bideti biliyorsan için rahat olsun 😀
Daha sonra okumak için Pin’le:
Yeni bir şey mi öğrendin? Paylaş diğerleri de öğrensin!
Ayy çok sevindim aydınlandım 11 günlük İtalya seyahatimiz de yardımcı olacak bir bilgi 🙂 ben de o ne diyordum
Ingiltere’de de cok yaygin olmamakla beraber bazi evlerde mevcut. amacina uygun kullanmak yerine tuvalette okunacak dergi ve kitaplari koyuyorlar
Bazı evlerde olması bile şaşırtıcı. Geçende bir arkadaşım İrlanda’da babysitter olduğu evde olduğunu söyledi ve ekledi ama evin sahibi Fransız-İtalyan bir çift 😀
Ne gerek varmış çift zımbırtıya. Bizimkiler işin daha kolay yolunu bulmuş bir boru takmakla. Hem yerden de tasarruf.
Bizim millet her zaman olduğu gibi pratik tabi ki, ama ben bizim hortumu kullanmakta sıkıntı yaşardım artı çok hijyenik de bulmuyorum. Alıştıktan sonra bideci oldum. Sen de dene farkı göreceksin 😀
Yurtdışında otele giriş yapmadan önce mutlaka bir paket ıslak mendil alırım. Çoğunda bidet yok. Taharet musluğu zaten yok.
İyi fikir! Temizlik şart 🙂
Amerika kıtasının bir çok ülkesinde bu uygulamalar yok. Taret musluğuda yok. Ama inanınki bu sorun en isabetli şekilde Türkler çözmüş. Klozetin ortasından bir taret çubuğu geçirmiş ve işi çözmüş