Biliyorum gözü korkan çok kişi var, ben yurt dışına çıkmak istiyorum ama param yok diye. Aslında iş sanıldığından çok daha kolay ve ekonomik. Sırt çantanı pasaportunu alıyorsun seyahat noktanı seçiyorsun. Haa bi de bilmen gereken bazı şeyler var tabi.
Günümüz internet dünyasında herşey artık bilgiye dayanıyor. Herşeyin kolay yolu veya paylaşım sitesi var. Bu bilgiler sizin çok para harcamanızı engelleyeceği gibi bazen seyahatlerinizi bedavaya bile getirebiliyorsunuz.
Peki bu olmazsa olmaz websiteler neler:
1. Couchsurfing
Tabi ki couchsurfing. Hayatımın dönüm noktası olan bu siteyi bir gezginin mutlaka kullanması gerekir. Gezginlere evini açan yatağını, çekyatını paylaşan topluluk. Güvenlilik açısını merak etmeyin, üyelerin ayrıntılı profillerine ve referanslarına bakarak misafirinizi veya size evini açacak gönüllüyü kendiniz seçebilirsiniz. Aynı şekilde siz seyahat ederken profilinizin referanslı ve ayrıntılı olmasına dikkat edin. Ücretsiz konaklama yaparken yeni arkadaşlıklar edinip, kültür-dil etkileşiminde bulunuyorsunuz ve otel odasındansa yerel insanların yaşayışına tanıklık ediyorsunuz. Konaklama dışında Coucsurfing’in etkinlik kısmı da var ki, yine bir şehirde veya ülkede yeniyseniz etkinliklere katılma ve arkadaş edinmede hiç sıkıntı yaşamıyorsunuz. Ben 6 yıldır couchsurfer’ım ve üyeliğim hayatımın (hayat arkadaşımla tanışmama sebep olduğu için) dönüm noktasıydı diyebilirim.
2. Airbnb
Airbnb son yıllarda büyük atak yapan, otelleri hostelleri çok kızdıran ve kapanma noktasına getirten bir oluşum. Yine kişilerin odalarını veya evlerini kiraya verdikleri website. Her fiyat aralığında kalacak yer bulmanız mümkün. Sitenin kullanımı haritalı olmasında dolayı çok kolay ve kullanışlı. Gideceğiniz yeri yazıyorsunuz, seçenekler çıkıyor karşınıza, uygun olan bir tanesini seçip ev sahibiyle iletişime geçiyorsunuz.
Günümüzde sadece Airbnb işi yapan bir çok insan var, oda, ev kiraya vererek bundan gelir sağlayan, ikinci, üçüncü evini alan insanlar var.
3. Skyscanner
Kalacak yeri bulduk da bileti nerden alacağız? Ben her zaman skyscanner kullanıyorum. Çünkü Skyscanner’da arama yaptığınız zaman 24 farklı website fiyatlarını karşılaştırarak en iyi fiyatları karşınıza çıkarıyor. Büyük bir ağ ve başka bir yere bakmaya gerek kalmıyor.
4. Blablacar
Türkiye’de dahil 22 ülkede hizmet veren website. Hatırlarsanız Paris’te parasız kaldığımda hayatımı kurtarmıştı bu website. O zamanlar (5 yıl önce) her ülkede adı farklıydı ve sonra hepsi tek çatı altında blablacar olarak toplandı. Blablacar çevreye duyarlı bir araba paylaşım sitesi. Diyelim İstanbul’dan Ankara’ya arabayla tek gidiyorsunuz. Yanınıza aynı istikamete giden yolcular alıyorsunuz, hem benzin ücretini paylaşıyorsunuz, hem yolcular daha uygun ve konforlu seyahat etmiş oluyorlar. Hatta aklınızda olsun, otobüs vs bileti bulamadığınız kalabalık bayram zamanlarında blablacar sizi kurtarabilir.
5. Workaway
Son gözdem workaway. Dünya çapında birkaç tane bulunan gönüllü websitelerinin en yaygın olanı. Dünyanın heryerinde çiftlikten, çocuk bakıcılığına, dil öğretiminden, ev restorasyonuna insanların birçok farklı konularda yardıma ihtiyacı var. Belli periyotlarla, bir hafta veya bir ay ihtiyaca göre, gönüllü yerinizi ve ne yapmak istediğinizi seçerek, yeme ve konaklama karşılığında ufak tefek işler yapıyorsunuz. İngiltere’den, Vietnam’a geniş ülke ve üye seçenekleriyle Dünya’nın heryerinde yerel hayatı, yerel insanlarla yaşarken onlara yardım etmenin ve bedava büyük bir tecrübe yaşamanın mutluluğunu yaşıyorsunuz.
Eeee? Yolculuk ne zaman?
Yolculuk nereye mi? tabiki hiç bir yere 😀 Bu tür uygulamaları Türkiye’de ve Türk insanı üzerinde pek işleyeceğini düşünemiyorum burada diyeceksin ki ben Türk değilmiyim haklısın o konu tartışılır sende Türk kanı var ama avrupalı cesareti var. Bizden ayrıldığın noktanın bu olduğunu düşünüyorum.
Makale son derece yararlı kalemine sağlık…
Sevgili Mustafa! Bu websiteleri kullanan tek Türk ben değilim. Mesela couchsurfing Türkiye’de en fazla üyeye sahip ülkelerden biri olmakla beraber, İstanbul grubu dünyanın en aktif grupları arasında. Yine blablacar’ın Türkiye’de birçok aktif kullanıcısı var. Bu sitelerin hepsi Türkiye’de kullanılıyor ve herkes oldukça memnun, çünkü sonuçta hepsinin altındaki mantık yardımlaşma, kaynaşma, farklılıkları tanıma, tecrübe kazanma.
Senin endişeni anlıyorum. Ama eminim bu oluşumları kullanmadığından kaynaklanıyor. Benden sana tavsiye, limitlerini ve engellerini bir yere kaldır ve tanımadığın insanlarla kaynaş, arabanı paylaş, evini paylaş, zamanını paylaş. Ne kadar değiştiğini ve zenginleştiğini göreceksin 😉
faydalı bir paylaşım. Tebrikler
Teşekkürler 🙂