Nokta atışı ile geldiğimiz Fethiye’de yaşayalı iki ay oldu. İki ay oldu ve yakında tekrar eşyaları toplamak için kolları sıvayacağız. Bu sefer gerçekten niyetimiz bu değildi. Bu sıcak, ılıman, doğal, yurdumun güzel yerinde daha uzun kalmaktı niyetimiz. Ama olmadı.
Yay burcuyuz diye mi bu kadar hareket, evren bunun için mi çalışıyor bilemedim. Ama artık bir dur demenin vakti geldi. Dur evren dur! Bu insan evladı da bir yere yerleşsin, iki valize sıkışmasın, kendini yollara vurmasın, kendine ait bir yaşam alanı olsun, o da mutfağına süs eşyaları, banyosuna paspasını alsın!
Yine ne bürokratik engeller çıktı? Burada.
Peki Fethiye’de yaşam nasıl?
İlk izlenimimiz Fethiye’de Fethiyeli’den çok İstanbulluların olmasıydı. Tanıştığımız insanların “İstanbul’dan geldik” demeleriyle ben de ortak bir konu bulmanın heyecanıyla “Aaaa biz de İstanbul’da yaşadık” diyerek atlıyordum. Fakat insanların beşte dördünün İstanbul’dan gelmesiyle aslında o kadar da heyecanlanacak bir şey olmadığını çok geçmeden anladım. Yüzlerindeki o “Ee ne olmuş yani” dercesine olan bakışları bir anlam kazandı.
Fethiye’de Hava
Fethiye’ye taşınma isteğimizin temel nedeni olan hava bizi hayal kırıklığına uğratmadı. Ekim ayında İtalya’da giymeye başladığımız kışlık kıyafetleri, Fethiye’de aralık ayında bile giymedik. Kışlık kaban, çizme, atkı, bere giymediğimiz gibi kasım ayında havuza, denize bile girdik.
İtalya’daki arkadaşlarımıza bol bol fotoğraflar gönderip, onları çatlatmaktan da geri durmadık.
Fethiye’de insan profili
Bulunduğumuz mahalle itibariyle yolda karşılaştığımız her üç kişiden ikisi İngiliz. İngiliz nüfusunun çok olduğunu gelmeden önce de biliyordum ancak bu kadar günlük hayatta karşılaşacağımı düşünmemiştim.
Emekliliklerini almış İngilizler, çocuk ve torunlarını geride bırakarak, emeklilik günlerini eve tıkanmadan, doğanın, havanın ve yemeklerin tadını çıkararak Fethiye’de geçiriyorlar. Öyle ki, sürekli gittiğimiz kafede bir gün 6 çift vardı ve biz Türkler sadece bir kişiydik. Ben! Türkler mi dedim? Hoş geldi kulağa!
Fethiye’de Trafik
Trafikten bahsetmesek olmaz. 2 yıldır memlekete gelmediğimden midir bilmiyorum, Fethiye’de bir çok kişi ehliyet sakızdan çıkmış gibi araba kullanıyor. Kasksız veya Hindistan usulü 4 kişi motosiklet kullanmaktan hiç bahsetmiyorum bile. Ancak, sola dönmek için sinyal veren aracı, diğer şerite geçerek gaza basarak geçmek nedir? Ölümüne mi susadın? Soğukkanlı ve tecrübeli İtalyan şoförümüz kaç defa kaza atlattı. Neyse ki henüz ciddi bir problemle karşılaşmadık, ama an konusu olabilir.
İyi ki kalabalık ve sıcak yaz ayında gelmedik diye düşünmeden edemiyor insan.
Fethiye’de Bebek Olmak
Daha önce bebek sahibi olmamanın verdiği tecrübesizliğim ile okurlara soruyorum. Türkiye’nin her yerinde midir sokaktan geçen, tanımadığın insanların bebeği elleme, öpme, fotoğrafını çekme, kucağına alma girişimi? Yoksa sadece Fethiye’ye mi özgü?
Bu konuda daha fazla yorum yapmadan konuyu tartışmak üzere sizi aşağıdaki yorum kutusuna davet ediyorum.
Fethiye ne kadar küçük?
Fethiye bir ailenin, çocuklarıyla birlikte gideceği parkları olan, insanların spor yapabildiği ne köy kadar küçük ne de boğucu kalabalıklığı olmayan bir ilçe. Daha doğrusu il görünümlü ilçe. Tüm sahil şeridi boyunca bisiklet yolunun olması büyük güzellik. Bisiklet ile her yere ulaşım mümkün. O yüzden motor görünümlü elektrikli bisikletleri görmek, motor kullanan bayanları görmek çok yaygın. Yine şehrin deniz kıyısında kurulması, sahilde bir yürüyüş yapmak, bir çay içip günün stresinden arınmak için harika bir konum.
Temiz havasıyla iyi beslenip, yamaç paraşütünden raftinge onlarca farklı spor yapacağınız ideal bir yer.
Fethiye yalnız alışveriş tutkunları için çok elverişli bir yer olmayabilir. Lakin Fethiye’de sadece bir alışveriş merkezi var ve bir çok ünlü marka burada bulunmuyor.
Fethiye’de Fiyatlar
İstanbul ile karşılaştırıldığında Fethiye oldukça ekonomik. İstanbul’dan Fethiye’ye göçün sebeplerinden birisi de bu olsa gerek. Ortalama çay fiyatı 2 TL, yerine göre 1 TL. Fethiye merkezde 10 liraya dürüm ayran yenilebildiği gibi ortalama 20 liraya bir kişi iyi yiyerek doyabiliyor. Fethiye’nin pideleri meşhur. Bir pide ortalama 15 Lira.
Sahil kenarlarında kurulu restoran ve kafelerde ise deniz ve adalar manzarası eşliğinde güzel yemekler yiyebiliyorsunuz.
Ev tutmak isterseniz ise merkezde 1000 liraya güzel bir daire bulabilirsiniz. İstendiği takdirde merkezden uzaklarda 600 liraya kadar daireler bulunabilir. Son yıllarda ev fiyatları artsa da Fethiye’de ev kiralamak yine de cazibeli durumda.
Fethiye kış gözüyle bakıldığında tam yaşanmalı bir yer. Kalabalık ve kaotik büyük şehirden taşınmayı düşünenleri hala kucak açarak bekliyor.
Memur maaşıyla Fethiye’de geçinebilir miyiz?
Evet tabii ki memur maaşıyla Fethiye’de geçinebilirsiniz. Bu soru İstanbul için gelseydi bir düşünürdük ama Fethiye için geçerli değil. Yukarıda fiyatları açıkladım. Öncelik konaklama. Fethiye’ye taşınmayı planladıktan sonra ev fiyatlarını araştırın. Herkesin beklentisi ve tercihi farklı. Merkez, büyük, bahçeli, ucuz vs seçeneklerine göre evler değişiklik gösterir. İstediğiniz yerde istediğiniz evi bulduktan sonra günlük hayat pahalı değil. İstanbul ile karşılaştırıldığında hiç birşey değil. Üstelik çift maaş ile sultanlar gibi yaşanır.
Bu sefer bizim için olmadı, ama Fethiye yaşam belki bir sonraki kışa kadar rafa kalktı.
O kadar İstanbullu ve İngiliz’in Fethiye’de yaşamayı seçmesi bir tesadüf olmamalı!
Gezginlik insanın ruhunda olunca şartlar yerleşik hayata geçmeye izin vermiyor demek ki..Belki şartlar izin verse bile sonradan bünyeye ters gelecekte olabilir zamanla.. 🙂 Ama tabi eninde sonunda güzel bir yere yerleşeceğinizi ve buranın Türkiye’de bir yer olacağını düşünüyorum..
Neyseki kötü anılarla ayrılmadığını anlayabiliyorum bu yazdıklarınla,bunda biraz optimist bakış açısınında faydası tartışılmaz..
Umarım italya sizi soğuk yüzüyle karşılamıştır ve Prens Arya’ya hava değişikliğini iliklerine kadar yaşatmaz…
Sağlıcakla….
Umarım italya sizi soğuk yüzüyle karşılamamıştır.. olacaktı.. 🙂
Dediğin gibi, ilginç bir şekilde İtalya bizi en sıcak yüzüyle karşıladı. Sevinsek mi yoksa iklim değişiyor diye üzülsek mi bilemedim?!?!
Artık ben de bilemedim bu bir çeşit karma mı Ercan 🙂
Ben de eninde sonunda güzel bir yere yerleşeceğimizi düşünüyorum ama neresi olur bilmem. Türkiye’de bir yer olacağını düşünmen ilginç ve umut verici 🙂
Kesinlikle kötü anılarımız olmadı.. Aksine sevgili güneş bize çok güzel günler yaşattı 🙂
NOT: Arya bir prenses 😉
Evet amma yanlış yazmışım..
Hahaha olur böyle şeyler!! İş yerinde aynı zamanda çalışırken telefonla yazdığın için olabilir mi acaba !!?
Acaba yazlik ev yada siteden villa almak icin uygun biyer mi? Yazin cocuklarla havuz deniz keyfi icin asiri sicak mi? Ev fiyatlari hakkinda fikriniz var mi?
Ümran Hanım Fethiye yazlık ev almak için harika bir yer. Ancak son zamanlarda Fethiye’de dahil olmak üzere Türkiye’nin her yerinde ev fiyatlarında büyük bir artış var. Her bütçeye göre ev olmasının yanında iyi yerde güzel bir ev 300 bin lira civarında bulabilirsiniz.