Bir Adanalı ve güneşle beslenen bir İtalyan’ın uzun ve soğuk Avrupa yıllarından sonra Fethiye’ye yerleşme kararını bir çok kişi biliyor. Hani şu uzun araba yolculuğuyla geldikleri Fethiye’ye.
Ancak bir çok defa olduğu gibi yine evdeki hesap çarşıya uymadı.
İtalyanlar sadece kimlikleriyle Türkiye’ye gelebiliyor
Türkiye’ye 15 ülke pasaportları olmaksızın sadece ulusal kimlik kartlarıyla giriş yapabiliyor. Bu ülkeler şöyle; Almanya, Belçika, Fransa, Gürcistan, Hollanda, İspanya, İsviçre, İtalya, KKTC, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Ukrayna, Yunanistan.
Böyle bir hak olduğundan pasaport süresi dolan İtalyan’ımız Simone ve yeni doğan kızımız Arya için yeni pasaport da çıkartmadık.
Oturum İzni Almak
Türkiye’de yaşamak isteyen yabancılar bir Türkle evli olsalar dahi ülkede kalabilmek için oturum izni almak mecburiyetindeler.
Evlendin mi! Senin eşinin başımızın üstünde yeri var demiyor devlet. Senden belgeler hazırlamanı ve onunla göç idaresine başvurmanı istiyor.
Ne mi bu belgeler?
- İkamet izni başvuru formu: Doldurması yaklaşık bir kaç günü alacak, detaylı bilgi içeren 7 sayfalık form.
- Pasaportun aslı ve fotokopisi: Bu en kolayı.
- Dört adet fotoğraf: Şu hiç kimsenin kendine benzemediği, herkesi kendinden nefret ettiren biyometrik olandan.
- Türk vatandaşı eşin nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi.
- Kalınacak sürede yeterli ve düzenli maddi imkana sahip olunduğuna dair onaylı belge: Bankada hesabın ve hesabında para olacak diyor. Hiç bir banka ile ilişkisi olmayan ve banka fobisi olan benim için bu zorlu bir maddeydi. Birincisi, neden eşim ve çocuğumun ülkemde kalması için param olması gerekiyor. Bu ülkede işsiz, parasız insanlar yok mu! Belki param yok annem bakacak bana. İkincisi neden paramı banka ile göstermem gerekiyor. Belki nakit param var. Getirsem göçmen idaresindeki memurun masasına, göstersem parayı olmaz mı! Neden bankaya yatırmam gerekiyor illa ki? Bankaya memurdan daha çok mu güveniyorsun?
6. Tüm aile bireylerini kapsayan geçerli sağlık sigortası: Hocam sen bana oturum iznini verirsen, ben onunla SSK’ya başvuracağım ve sigortamız olacak. O yüzden sana geldik önce zaten. Nasıl olacak şimdi bu? Önce bir oturalım, sonra sigortamızı yaptıralım değil mi?
7. Adli sicil kaydı: Tabii ki milletvekili olmak için aranmayan sicil, eşine oturum almak için çok önemli. Allah muhafaza bir sicilin varsa, kalmasın ailen yurtta.
8. Adres kayıt sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge: Bunu anlamadım. Neymiş neymiş?
9. Evlilik cüzdanı.
10. Harç: Evet, yabancıyla evlenmek öyle ucuz değil. Ülkende kaldığı her gün için para ödüyorsun. Ne kadar mı:
-1 aya kadar her gün için (Bu tutar ilk ay için tezkere başına (32,10 TL)’den az, (164,40 TL)’den çok olamaz.) 17,20 Türk Lirasıdır.
-1 aydan sonraki her ay için 109,30 Türk Lirasıdır.
Dışişleri Bakanlığı tasdik harçları 205,30 TL.
Kısaca bir yıl ülkende kalmasını istediğin eşin için 1000 liradan fazla ödeme yapıyorsun.
Parayla kendine partner tutsan daha ucuz olabilir!
Üstelik bir de çocuğunuz varsa onun için de ekstra belgeler isteniyor. Doğum belgesi, çevirisi, onaylı apostilli falan da filan.
Neden oturum izni başvurusu yapamadık?
Biz hangi maddede mi sınıfta kaldık? Hiç de harçlar, sigortalardan değil. Belgelerin en basiti olan pasaport aslı ve fotokopisinden. Az önce söylediğim, İtalyanlarımıza çıkartmadığımız pasaport sebebiyle başvurumuzu yapamadık.
Şimdi ne olacak?
Abbas yine yolcu. Oturum alamadığımız için 3 ay turist olarak kalabilen koca ve bebek için ülke dışına çıkma vakti yaklaşıyor. Bu da demek oluyor ki, biz yine yollara düşüyoruz.
Bekle bizi kış, bekle bizi soğuklar, bekle bizi Avrupa!
Güncelleme
Farklı sosyal ortamlarda gelen soru ve yorumlara istinaden bir kaç konuya açıklama getirmek istedim:
- Burada vurgulamak istediğim konu yabancı eşlere istenen belgelerin abartılı zorlu oluşu. 3 sene önce de aynı OTURUM İZNİ’ne başvurduk, ancak bu kadar belge istenmiyordu. Görünen o ki, oturum izinlerine bir değişiklik getirilmiş ve bu onu kolaylaştırıcı yönde olmamış. Eskiden karakolların yabancılara bakan bölümleri varken başvurular oraya yapılırdı, son iki yıldır “GÖÇ İDARESİ” yabancılar ile ilgili işlerin yürütüldüğü birim.
- İtalya’da nasıl aldın? Kolay mıydı? İtalya’da oturum iznini çok daha kolay aldım. İtalya bürokrasisiyle meşhurdur ancak bu konuda bizi şaşırttı. Şaşırdığımız konu da aslında buydu. İtalya’da bile kolayken genelde bürokratik kolaylıklarını övdüğümüz ülkede abartılı belgeleri gördüğümüze şaşırdık. Ayrıca, eşim çalışmadığı halde oturum iznini aldık ki, bir çok ülkede bu çok zor. (bknz yukarıda istenen belgeler)
- Oturum izni ve vatandaşlık bambaşka kavramlar. Sanırım karıştıranlar var.
- Ne diye geldin Türkiye’ye? Benim ülkem olmasının yanı sıra ailecek Türkiye’yi yemekleri, doğasını, insanlarını seviyoruz. Ayrıca aile ve arkadaşlarımız var. Daha da yetmedi diğer sebeplerimiz burada.
- Gidin konsolosluktan çıkarın pasaportu: Türkiye’deki konsolosluklarda sadece Türkiye’de ikamet eden İtalyanlar pasaport çıkarabilir. Simon ve Arya’nın ikametleri burada olmadığından pasaportu çıkarmak için İtalya’ya gitmeleri gerekir.
- Git nüfus müdürlüğüne 5 dakikada kızın TC vatandaşı olur! Eşin de gitsin alsın pasaportunu gelsin: Kabul etmem gerekir ki güzel tavsiye. Ancak kızımı TC vatandaşı yapsam dahi, eşimin kısıtlı sürede (bilgileri edindiğimizde turistik olarak kalmaları için 2 ay süreleri vardı) anında bilet alıp İtalya’ya gidip, pasaport için başvurup, pasaportun çıkmasını bekleyip (ne kadar süreceği belli değil), sonra tekrar Türkiye’ye gelip diğer istenen belgeleri tamamlayıp başvuru yapmamız riskli olduğundan öyle bir çözüm düşünmedik.
Biz halimizden hiç de şikayetçi değiliz. Daha da tecrübelenmenin ve hayatın bize çıkardığı bol sürprizli yolda yürümenin keyfini çıkarıyoruz. Bizim tecrübelerimizin de başkalarına gerek fikir vermesi gerek yaptığımız “hata”ların yapılmaması için paylaşıyoruz.
Siz de yorum ve sorularınızı aşağıda paylaşabilirsiniz.
Afyon’dan sevgiler!
Mülteci olarak gelsen daha rahat yaşayabilirsin demek isteniyor,okumuş işe yarar insanın ne işi var bu memlekette,nifak sokmayamı geldin,bizi kandırmaya mı geldin ne bilelim…(!) Elinde maşrapayla dileniyor olsan bizim için bir tehlike sayılmazsın,ama eyy avrupa’dan gelmişsin birde pasaportun yok..Aboovvv…En azından kışın serin/sert zamanları için iyi bir tercih olmuştur Fethiye sanıyorum..Kötü bir deneyim olmamıştır,ve aradığın sıcaklığı bulabilmişsindir inşallah..(Havası dışında çok sanmıyorum..) Peki neden Avrupa..Hazır yakınken Asya taraflarınıda bir deneyimlemeyi düşündün mü.?.Mesela İran.. Gerçi çocuk var onla beraber sana Hippie’lik yaptırmayı düşünüyorum bende…:)
Güzel dedin sevgili Ercan :))
Öncelikle buldum, Fethiye’de aradığımı fazlasıyla buldum, sıcaktan fazlasını hem de…
Asya’yı da güzel diyosun da… Tabii ki düşünüyorum ve istiyorum o tarafları ama öyle hobaa deyip gitmeyle olmuyor. Biliyorum öyle bir izlenim veriyorum okuyuculara ama, bebekle daha planlı programlı yaşıyoruz 😛
Ama bu tavsiyeleri not alıyorum sonrası için!!
Sunu hep merak etmisimdir. Yurtdisindan tr ye tasinan insanlar gecinecek is nasil buluyorlar. Ne is yapiyorlar? Hem us bulsalar ne olacak ucretler o kadar komik ve disukki nasil gecinmeyi dusunuyorsunuz gercekten cok merak ediyorum
Güzel sorun için teşekkürler! Türkiye’de yaşayan yabancıların büyük çoğunluğu emekli olduktan sonra geliyorlar ki, Euro veya Pound aldıkları emekli maaşları ile Türkiye’de krallar gibi yaşıyorlar. Bir kızım konsolosluk vs çalışanları, girişimciler, ticaret yapanlar, ve bizim gibi Dijital Nomad olanlar 🙂
http://freepassenger.com/tr/dijital-nomad-nedir/
Sevgili Adanali, dertlerini okudum, yabanci biriyle evli olan benim icin cok da yabanci konular degil, ama oturum izni almak cok problem degil, o gunler suren firmu doldurmak gercekten 15 dakka aliyor ve idtene belgeler cok da bulmasi zor olanlar degil.. İtalyan pasaport sorun olmus olabilir ama hatirladigim kadariyla kimlik ile de basvurabiliyorsun… Bankadaki parada kolay, hesap acip yalis hatirlamiyorsam 3 kisilik aile icin 2.500 tl gibi bir para olmasi yetiyor..( asgari ucretten bira fazlasi arti cocuk icin bir rakam) Eger İstanbulda degilsende genelde oturma izni cikarmasi kolay.. İstanbulda randevu almak bir dert… Diger sehirlerde hemen hallediyorlar… Daha vatandaslik basvurusu yapmadik, onu yapalim daha detayli bilgi veririm… Bizde 2 afacan oglan var dolayisiyla pek sorun beklemiyorum ama cocuksuz olanlar icun bir cin iskencesi olduguna dair bayagi yazi okudum..simdiden mutlu bir 2019 dilerim…
Ömer Bey merhaba! Yorumunuz için teşekkürler!
Maalesef kimlik ile başvurulamıyor. Göçmen ofisindeki beyefendinin olmaz demesinden sonra gerekli yerlerle konuşarak onu teyit ettim. O söylediğiniz rakam kalmak istediğiniz ay ile çarpılıyor. Konu o da değil, neden ailemin kalması için paraya ihtiyacımın olması. Hiç param olmasa, annemin yanında yaşayacak olsam, kalamayacak mıyım?
Size de mutlu yıllar!